Ściąga ją w prawo
-
slawko
- Beniamin

- Motocykl: Honda CB 750 Seven Fifty
Ściąga ją w prawo
Witam,jak w temacie ,mam pytanko do ludu sevenkowego.Od niedawna zacząłem się nie bać
i puszczać motora bez lejców, i co się okazało,ściąga w prawo,tak że mogę puścić kiere,ale dupsko trzeba zwalić w lewo żeby utrzymać kurs.Dodam,że motor u mnie pierwszy sezon, i olej w lagach jeszcze niezmieniony,niewiadomo jak długo siedzi stary
,luzów w główce ramy nie wyczuwam,łożyska na wahaczu nowe,opony 80% sprawności,co za dziabeł siedzi?od czego zacząć szukania przyczyny,proszę o jakieś wskazówki i rady ,z góry dzieki. 
- grzesiek
- Senior

- Motocykl: CB 750 f2
Re: Ściąga ją w prawo
Zacznij od sprawdzenia czy napinacz łańcucha jest równo przykręcony. Jak nierówno przykręcisz koło to czasem tam się dzieje- miałem tak. Druga gorsza rzecz to krzywa rama lub lagi. Jeśli moto miało przygodę mogło się coś skrzywić.
-
slawko
- Beniamin

Dzięki grzesiek,zmierzę położenie tylnego kola,potem zmienię olej w lagach,a najbardziej boję się krzywej ramy,jak wyjeżdżę paliwo ,bo jest pełno to zajrzę pod bak,na ramko,dzięki narka 
- chomiczon
- Chińska zabaweczka
- Motocykl: Yellow Bee 650
Nie koniecznie musi być krzywa.
To że opona ma jeszcze 80% bieżnika to nie znaczy ze jest OK. Może być starym twardym zdeformowanym kapciem.
Nie masz luzów na główce ramy ale może łożysko jest za mocno dociągnięte i wtedy moto może się tak zachowywać. Kolejna sprawa to łożyska na osi przedniego koła, może któreś już niedomaga. Sprawdź, czy tarcza hamulcowa od strony ściągania nie jest bardziej gorąca a wtedy serwis zacisków bo tłoczki nie odpuszczają do końca
Jeździsz z kufrem? Jak tak, to sprawdź czy bez niego też masz taki efekt.
Zobacz czy wszystkie linki, przewody przy luźno się poruszają i nie są mocno napięte na prostej kierownicy.
To że opona ma jeszcze 80% bieżnika to nie znaczy ze jest OK. Może być starym twardym zdeformowanym kapciem.
Nie masz luzów na główce ramy ale może łożysko jest za mocno dociągnięte i wtedy moto może się tak zachowywać. Kolejna sprawa to łożyska na osi przedniego koła, może któreś już niedomaga. Sprawdź, czy tarcza hamulcowa od strony ściągania nie jest bardziej gorąca a wtedy serwis zacisków bo tłoczki nie odpuszczają do końca
Jeździsz z kufrem? Jak tak, to sprawdź czy bez niego też masz taki efekt.
Zobacz czy wszystkie linki, przewody przy luźno się poruszają i nie są mocno napięte na prostej kierownicy.
- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Po pierwsze to sprawdź na przeciwnym pasie ruchu, jezdnie są nachylone w stronę pobocza.
Jadąc prawym pasem czasem ciągnie w prawo a na lewym w lewo.
Jadąc prawym pasem czasem ciągnie w prawo a na lewym w lewo.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S - CBF 1000 A - TRIUMPH SPRINT GT 1050 
-
slawko
- Beniamin

Dzięki pany za wszystkie podpowiedzi,wszystko po kolei przetestuję,tylko trochę czasu łapnę,hamulce raczej nie trzymają,kiera lata lekko do ograniczników bez oporu,a z kufrem jeżdżę to fakt ,sprubóje bez.Jak dojdę co jest to napiszę ,tak dla potomnych by lżej w życiu mieli ha ,ha 
-
TOMI
- stary Seveniarz
- Motocykl: Było SF 750
A ja dziś dmuchnąłem z przodu z 2.4 na 2.6 a z tyłu 2.8 i jedzie prosto - skręcał jak było lekko małe ciśnienie.
-
slawko
- Beniamin

No ciekawe t tym powietrzem TOMI
,możliwe,możliwe 
-
slawko
- Beniamin

Witam,no i wyjaśniło się,dzięki wszystkim za podpowiedzi ,przyczyną ściągania był źle ustawiony naciąg tylnego kola 3mm ,to na zewnątrz kola dało ok.1 cm,i teraz idzie Jak po sznurku
.Teraz czas na lagi,kupiłem motula 15W,nie wiem zmienić na 20Wczy wlać 15-tke? Teraz są miękkie jak gó.....,sorry od tego jest inny temat ,ale chyba niema wiele różnicy miedzy 15W ,a 20W? 
-
TOMI
- stary Seveniarz
Fakt, o oliwach wszelakiej maści napisali tu już wszystko.
W wlałem 10W40 i twardość/miękkość jest akurat.
Gdy olej jest zużyty to efekt pracy zawieszenia był taki jak w Cadilacu Eldorado.
W wlałem 10W40 i twardość/miękkość jest akurat.
Gdy olej jest zużyty to efekt pracy zawieszenia był taki jak w Cadilacu Eldorado.
-
graphia76
- Senior

- Motocykl: CB 750 Seven Fifty
- Kontakt:
10W40 to akurat wartości oleju silnikowego... mam nadzieję że nie wlałeś 10W40 w lagi

-
TOMI
- stary Seveniarz
Chmm racja, a skąd mi się ubzdurało to 4010W40 to akurat wartości oleju silnikowego... mam nadzieję że nie wlałeś 10W40 w lagi![]()
Wlałem dokładnie ten http://allegro.pl/olej-do-zawieszen-bel ... 75198.html
Więc możesz spać spokojnie