Skrzynia biegów w SF
-
- Beniamin
Skrzynia biegów w SF
Witam mam do Was pytanie. Ruszam sobie z pierwszego biegu wbijam drugi i jest chrup nieraz nawet i na trójce chrupnie, nie ma tego na niskich obrotach ale jak mu dam pędzel to tak chrupie jakbym miał zaraz zbierać za sobą skrzynie. To jest normalne?? U Was też słychać zgrzyt przy zmianie biegów na wyższych obrotach??
CB - Cicha Bestia
-
- Beniamin
Czasami przy ostrym przyśpieszaniu, przy wbijaniu z 1 na 2 bez sprzęgła bieg niedokładnie wejdzie i wypadnie do luzu. Poza tym wszystko chodzi gładziuchno, sprawdź czy dobrze wrzucasz bieg.... tzn czy stopa mocno do końca podnosi dźwignie. A... lekki zgrzyt to słychać jak za długo trzymam na sprzęgle pomiędzy biegami i kółka w skrzyni zwolnią za bardzo. Pozdr
- dofo
- powsinoga
- Motocykl: SevenFifty '92
- Kontakt:
-
- Beniamin
-
- Junior
A bieg wrzucasz szybko i pewnie czy tak jak byś chciał a nie mógł I sprzęgło długo trzymasz wciśnięte? Muszę sprawdzić jak to jest u mnie...Jade wolno na niskich obrotach i zmieniam bieg to jest cisza biegi wchodzą jak po maśle, a wkręcam go do odcięcia to słychac zgrzyt, że aż lubie się odwracają, ale to między jedynką, a dwójką.
-
- Beniamin
No i trzeba pamietac o lekkim zamknieciu gazu (obroty musza spasc o jakies 500) inaczej zebatki w skrzyni dobrze sie nie zazebiaja i stad te chrupanie/walenie.
No i teraz jak to zrobic ? Krecimy sevenke od tych 7 tys przy ktorych zaczyna jechac (dostaje kopa) do max obrotow - jakies 9 tys czyli ten kop trwa bardzo krotko. Rece sie prostuja, powietrze napiera i przymkniecie gazu jest klopotliwe, wiec sie pochylamy lekko lub chowamy za owiewka i powinno grac.
Tak jak juz ktos napisal, zmiana biegu powinna trwac mozliwie krotko i nie wciskac sprzegla do konca bo wtedy na pewno nie bedzie to szybka zmiana.
No i teraz jak to zrobic ? Krecimy sevenke od tych 7 tys przy ktorych zaczyna jechac (dostaje kopa) do max obrotow - jakies 9 tys czyli ten kop trwa bardzo krotko. Rece sie prostuja, powietrze napiera i przymkniecie gazu jest klopotliwe, wiec sie pochylamy lekko lub chowamy za owiewka i powinno grac.
Tak jak juz ktos napisal, zmiana biegu powinna trwac mozliwie krotko i nie wciskac sprzegla do konca bo wtedy na pewno nie bedzie to szybka zmiana.
Ludzie, którzy piją, są dla mnie niczym... Niczym bracia.
- davidson
- Wampir
- Motocykl: EX sevenfifty:) XJR 1300
- Kontakt:
-
- Beniamin
Eeee to jeździjcie bez sprzęgła nic nie będzie chrupać walić ni turkotać. Poza tym Hondy może mają skrzynie głośne ale PANCERNE
Off Topic: Polecam wątek z milionem postów na Forum Motocyklistów o jeździe bez sprzęgła, przegazówkach itp, chłopaki mnie przekonali tak samo jak do przeciwskrętu i smarowania łańcucha olejem.
Off Topic: Polecam wątek z milionem postów na Forum Motocyklistów o jeździe bez sprzęgła, przegazówkach itp, chłopaki mnie przekonali tak samo jak do przeciwskrętu i smarowania łańcucha olejem.
-
- Junior
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
Tak sie da i to praktycznie wszedzie - trzeba tylko umiec. Mnie sie tez nie chcialo wierzyc, az sie skusilem i sprobowalem. Sztuka nie nalezy do najlatwiekszych, za to efekt jest cudowny Sam do tej pory opanowalem w miare plynne zmienianie w gore z 3=>4 i 4=>5. Nizsze biegi raz wejda plynnie, raz ciutke szarpnie - trzeba jeszcze pocwiczyc. Natomiast redukcja to juz wyzsza szkola jazdy i poki co jeszcze sie nie czuje na silach.Niestety tak sie nie da.
- davidson
- Wampir
- Kontakt:
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Od dwóch sezonów nie używam sprzęgła przy zmianie w górę i ani zęby mnie nie bolą ani nic nie napier....
Ze sprzęgłem waliło jak młotem. Na półsprzęgle waliło, techniką naszego byłego kolegi Zbiga - "szybkie sprzęgło" czasem stuknęło ale było dla mnie trudne do opanowania.
Przyspieszam, lekko opieram but o dźwignię aż poczuję opór, jednocześnie: przymykam lekko gaz i dociskam dźwignię biegów. Chodzi jak po maśle.
Zmiana w dół jest trudniejsza, choć w Sevence z racji na względnie mały moment, bezpieczna.
Ze sprzęgłem waliło jak młotem. Na półsprzęgle waliło, techniką naszego byłego kolegi Zbiga - "szybkie sprzęgło" czasem stuknęło ale było dla mnie trudne do opanowania.
Przyspieszam, lekko opieram but o dźwignię aż poczuję opór, jednocześnie: przymykam lekko gaz i dociskam dźwignię biegów. Chodzi jak po maśle.
Zmiana w dół jest trudniejsza, choć w Sevence z racji na względnie mały moment, bezpieczna.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
- davidson
- Wampir
- Kontakt:
Od dwóch sezonów nie używam sprzęgła przy zmianie w górę i ani zęby mnie nie bolą ani nic nie napier....
kurde a ja mam coś styki i nie po nosie mi próbować, boje się, że coś pierdzielnie
ale może spróbuje
a jak coś pierdzielnie
a może z szybkim sprzęgłem mi wystarczy
a może nie i wypadałoby spróbować?
KUR.... a spróbuje najwyżej będę miał do was pretensje i roszczenia o namawianie do złego
- davidson
- Wampir
- Kontakt:
- El Kriss
- stary Seveniarz
- Motocykl: cb 750 i jakis inny
- dofo
- powsinoga
- Kontakt: