Olej do teleskopów
-
- (ex SF)
- Kontakt:
Olej do teleskopów
witam.
Jaki olej stosujecie w SF do przedniego zawieszenia i po ile lać żeby było najlepiej?
Jaki olej stosujecie w SF do przedniego zawieszenia i po ile lać żeby było najlepiej?
-
- (ex SF)
- Motocykl: CB 1300
-
- (ex SF)
- Kontakt:
- torello
- 1966-2005
-
- Mistrz Parkietów
- Motocykl: CB750LTD
Do mnie się leje olej od wspomagania/czerwony/, a kiedyś wlałem gabeoila chyba 10W i wcale nie było lepiej. Szarpało łapy na każdym wyboju a hamowanie to jakby na kołkach. Szybko zmieniłem na zalecany. Tak że nie koniecznie będzie lepiej i zależy od preferencji kierowcy. Ale są motocykle w ogóle nie czułe na lapkość oleju np. nowa XJ900. Kumpel co by nie wlał to i tak dobija i za miękkie.
Prawdziwe życie zaczyna się po 50-tce.
rura-bomber
rura-bomber
- torello
- 1966-2005
Chciałem wymienić olej ale w mojej maszynce nie ma śrubek spustowych tam gdzie byc powinny, śa coprawda nadlwey technologiczne ale nie ma srubek. I co ?.... po gowkowani o ogladaniu lag odnalazłem je /jak mi sie wydaje/ sa od dołu pod osią koła przedniego. Należy zdjąć koło tzn wystarczy zdemontowac os wysunąć ją i kluczem ampulowym odkrecić śrubki. Narazie ta operacja musi poczekac bo nie mam własciwych kluczy ampulowych.
Okolice Kazimierza Dolnego nie mają przdemną tajemnic.
-
- (ex SF)
- Kontakt:
-
- Mistrz Parkietów
Broń Cię Panie Boże torello żebyś wykręcał te śruby od strony osi koła. Są to śruby które trzymają całe wnętrze goleni w kupie. Nie służą do spuszczania oleju, chociaż mogą, ale i tak trzeba do skręcenia zdjąć goleń. Więc lepiej zdjąć goleń i wylać olej od góry. Poza tym te śrubki są całkiem nieżle doj.... i jakimś zwykłym kluczem narobisz sobie biedy bo uszkodzisz śrubę. To musi być bardzo dobry klucz, już przerobiony temat.
rura-bomber
rura-bomber
- Matiej
- Ujeżdżacz Kopciuszka
- Motocykl: XJ 900S Diversion - krówka
- Lokalizacja: Izabelin - Niewielkie przyległości obok miasta stołecznego Warszawy
- Kontakt:
- sebi_x
- stary Seveniarz
- Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000
Ja wprawdzie pisze ty coś raz na 2 lata (no bo co będę pieprzył jak nie mam nic pasjonującego do dodania), ale tym razem ośmielę się odezwać. Torello: Nie ma śrubek spustowych ? Trudno. Ale nie odkręcaj tych od dołu. Niestety żeby wylać oleum w tym przypadku musisz wylać go górą przez korki. Można odwrócić motocykl do góry kołami (he he żartowałem). Niestety będziesz zmuszony zdemontować lagi i z nich ten olej wylać. Nie pomstuj. Są takie motocykle które w ogóle nie mają przewidzianego spuszczania oleju korkami a tylko wraz z demontażem. Twój jest może po prostu ... wersja "modernyj" . (Tak mi się przypomniało jak to kiedyś dawno kolejne wersje telewizorów, samochodów i innych sprzętów były modernizowane poprzez stopniowe usuwanie "zbędnych" dupereli: lampek w drzwiach we PF125MR, potencjometrów barwy głosu w TV Jowisz.... ktoś oprócz mnie pamięta te czasy
??)

"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."
"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)
Sebi
Sebi
-
- Mistrz Parkietów
A co Cię obchodzi serwis samochodowy, torello. A swoją drogą może to jest jakaś kombinacja i dlatego nie ma śrubek. Model Twego moto jest co najmniej dziwny i być może lagi też są nie z tej ziemi. Być może jakie gazowe są albo elastomery jak w rowerze. Śmieje się ale być może są jakieś udziwnienia i musisz na spokojnie zdjąć jedną lagę i sprawdzić co to za pasztet.
Sebi_x ja pamiętam tamte czasy, a u mnie w garażu gra Jowisz jeszcze z barwą dzwięku. Chłopaki widzieli.
Sebi_x ja pamiętam tamte czasy, a u mnie w garażu gra Jowisz jeszcze z barwą dzwięku. Chłopaki widzieli.
rura-bomber
rura-bomber
- sebi_x
- stary Seveniarz
- Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000
Piszesz że co najmniej dziwny model? A przypadkiem nie tzw japońska wersja która podobno poza literkami na zbiorniku "kompletnie niczym się nie różni" ? 

"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."
Sebi
Sebi
- torello
- 1966-2005
- torello
- 1966-2005
Nie jescze nie, mam za mało czasu , jak przyjede to che troche polatać , potem mycie maszyny i juz trzeba wracac do wawy. Mam nadzieje że w ten długi weekend uda mi sie to zrobić, mam już nawet klucz do korków, przeszedłem szkolenie u Zbiga i powinienem dac rade. 

Okolice Kazimierza Dolnego nie mają przdemną tajemnic.
- oster
- Nocny Jastrząb
- Motocykl: ex NH,XJR,CB1300,Hornet,XJR,HH
wczoraj dokonałem operacji wymiany oleju .Po odkręceniu śruby na dole od strony motocykla buchnął strumień wodnistej cieczy o zapachu gówna i zapaćkał mi swieżo wymyty silnik.Po nalaniu swiezego zadzwoniłem do poprzedniego własciciela aby spytać kiedy ostatnio zmieniał.Piec lat temu myśłałem że dam mu w pysk
- Matiej
- Ujeżdżacz Kopciuszka
- Motocykl: XJ 900S Diversion - krówka
- Lokalizacja: Izabelin - Niewielkie przyległości obok miasta stołecznego Warszawy
- Kontakt:
-
- Mistrz Parkietów
Nie skomentuję oster Twojego przypadku, ale niestety większość właścicieli kładzie lachę na ten element motocykla. Przed chwilą właśnie odpisywałem komuś bo twierdzi że ma strasznie twardy przód. A jaki ma być jak pracuje na wodzie? Potem stękanie że twardo, że kiwa, że shima, że drży. Najpierw powinien być zmieniony olej, potem dobra wyważona! opona a dopiero potem powinno się szukać wad. Niestety wszyscy, również na tym Forum zaczynają szukać od końca. Nie chce mi się już pisać po raz niewiadomo który co najpierw a co potem.
rura-bomber
rura-bomber
-
- Senior
- Kontakt:
Czolem!
Sorry, ze odkopuje stary temat, ale po co w sumie zakladac drugi.
Chcialbym wymienic olej w lagach, ale tak, zeby byly one ciutke twardsze niz sa obecnie
. Jaki olej polecacie?
Chodzi mi o osiagniecie kompromisu miedzy komfortem, a stabilnoscia w zakretach i nie tak mocnym nurkowaniem przy hamowaniu...
Wiec co tam wlac
?
Pozdrawiam
Sorry, ze odkopuje stary temat, ale po co w sumie zakladac drugi.
Chcialbym wymienic olej w lagach, ale tak, zeby byly one ciutke twardsze niz sa obecnie

Chodzi mi o osiagniecie kompromisu miedzy komfortem, a stabilnoscia w zakretach i nie tak mocnym nurkowaniem przy hamowaniu...
Wiec co tam wlac

Pozdrawiam
Honda CBF 1000A '06 
Wdowiec po Hondzie CB Seven Fifty '95
Liczy się yno jazda!

Wdowiec po Hondzie CB Seven Fifty '95

Liczy się yno jazda!
-
- mlody Seveniarz