Łożyska w przednim kole
-
- Junior
Łożyska w przednim kole
Witam .Mam jeszcze jedną sprawe. Niebawem zamieżam pobawić sie w wymiane łożysk w przednim kole.(Mały wyczuwalny luz) Już nawet kupione i niebawem dotrą do mnie z polski. Czy przy wymianie łożysk warto wymienić simeringi zabezpieczające te łożyska? I jeśli tam takowe wogóle są to może zna ktoś ich wymiary?
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Wymiana tych uszczelniaczy moim skromnym zdaniem jest nieuzasadniona głównie z powodu ekonomicznego. Te uszczelniacze można kupić tylko w serwisie, ponieważ mają nietypowe wymiary (różnica bodajże 0,7mm).
Łożysko kosztuje od 5 do 20zł za sztukę, a na naszych dziurach zużywa się mocno. Szybciej się wybijają z powodu obciążeń niż od wody/rdzy.
W zasadzie można wymienić komplet na sezon. Ja tak robiłem/robię.
Oczywiście uszczelniacz trzeba ładnie wyjąć, wymyć i nasmarować silikonem.
Łożysko kosztuje od 5 do 20zł za sztukę, a na naszych dziurach zużywa się mocno. Szybciej się wybijają z powodu obciążeń niż od wody/rdzy.
W zasadzie można wymienić komplet na sezon. Ja tak robiłem/robię.
Oczywiście uszczelniacz trzeba ładnie wyjąć, wymyć i nasmarować silikonem.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
-
- Junior
-
- Beniamin
Hej. Prawy simerring trafiłem w sklepi z cześciami do ciągników z tą róznicą że jest 3mm szerszy. Wchodzi bez problemu, funkcję swoją spełnia i kosztuje koło 3 zł Lewego nie próbowałem dobrać ale pewnie też by się coś znalazło. Wg mnie jeśli różnica będzie jedynie w szerokości uszczelniacza, nie bedzie on o nic zaczepiał i spełniał swoją funcję to spróbuj coś dobrać i zainstalować.
Łożyska ech łożyska
A mógłby ktos podać rozmiar łożysk w przednim kole w Sevence? Niestety musze zmienić ale taki jestem zapracowany ze nie mam czasu sprawdzić, nie mówiąc już o zabraniu się do tej operacji.
- Matiej
- Ujeżdżacz Kopciuszka
- Motocykl: XJ 900S Diversion - krówka
- Lokalizacja: Izabelin - Niewielkie przyległości obok miasta stołecznego Warszawy
- Kontakt:
A w ogóle to po co te łożyska z zagranicy sprowadzać? Ja tylne wyminilem na krajowe po 7zł za sztukę. To są jak najbardziej typowe łożyska i w kazdym sklepie z łożyskami można kupić. A o jakich wy mówita mości Panowie simeringach z przodu? Po co tam co sezon zaglądać. Wydaje mi sie bezcelowe. Wystarczy wymienić łożska i 10 lat znowu z głowy. Ja te polskie kupiłem jak org. Z uszczelnieniem gumowym i w ogóle. Puki co 3 rok śmigają. W Warszawie jest taki jeden sklep gdzie mają mega wybór różnych simeringów. Nawet tam byłem kiedys i kupowałem.
żyj i daj żyć innym