Kupilem tydzien temu motocykl i wypadalo by wymienic olej .bo nikt nie wie(nawet sprzedawca który ja przywiózł) na jakim oleju motocykl był eksploatowany.
Prosze o info.
Pozdrawiam
Teraz dowaliles do pieca-takiej bzdury to w zyciu nie slyszalem! Zobacz sobie w instrukcji obslugi jakie oleje producent zaleca do tego motocykla, i wtedy sie wypowiadaj. Jeszcze ktos uwierzyPanowie!! nie ważna firma, ważna lepkość 10W40- TYLKO I WYŁĄCZNIE !!!!!! inna powoduje "stukanie" samoregulatorów rozrządu, oraz napinacza łancucha napędu alternatora, prowadząc do ich uszkodzenia.
Myślisz że napisałem to biorąc dane z sufitu??? toż to jest napisane jak byk w serwisówce ze strony głównej portalu o SF, w zakładce "Download" [ Instrukcja serwisowania Hondy CB 750 SevenFifty (35,8 MB)].Teraz dowaliles do pieca-takiej bzdury to w zyciu nie slyszalem! Zobacz sobie w instrukcji obslugi jakie oleje producent zaleca do tego motocykla, i wtedy sie wypowiadaj. Jeszcze ktos uwierzyPanowie!! nie ważna firma, ważna lepkość 10W40- TYLKO I WYŁĄCZNIE !!!!!! inna powoduje "stukanie" samoregulatorów rozrządu, oraz napinacza łancucha napędu alternatora, prowadząc do ich uszkodzenia.
W tejze samej serwisowce ,(na stronie 11 jakbys szukalMyślisz że napisałem to biorąc dane z sufitu??? toż to jest napisane jak byk w serwisówce ze strony głównej portalu o SF, w zakładce "Download" [ Instrukcja serwisowania Hondy CB 750 SevenFifty (35,8 MB)].Teraz dowaliles do pieca-takiej bzdury to w zyciu nie slyszalem! Zobacz sobie w instrukcji obslugi jakie oleje producent zaleca do tego motocykla, i wtedy sie wypowiadaj. Jeszcze ktos uwierzyPanowie!! nie ważna firma, ważna lepkość 10W40- TYLKO I WYŁĄCZNIE !!!!!! inna powoduje "stukanie" samoregulatorów rozrządu, oraz napinacza łancucha napędu alternatora, prowadząc do ich uszkodzenia.
Zacytuje... "...Use Honda 4-stroke Oil or equivalent API Service Classification: SE,SF, or SG VISCOSITY![]()
![]()
: 10W40"
Jeżeli to nie jest wiarygodne źródło, to ja już nie mam pojęcia co jest miarodajne bardziej w tej kwestii
PS: tej małej książeczki (instr.) dodanej do każdego motocykla nie posiadam niestety, i chętnie się dowiem co tam jest napisane
Wiesz...ja pizzy po mieście nie rozwożęI teraz zobacz, co jest lepsze dla naszych zakresow temperatur, gdy jedziesz latem , upal ,zatloczone miasto. ....
Ale wez to wytlumacz co niektorym...Ciezko niektorym zrozumiec, ze silnik chlodzony powietrzem ma duza amplitude temperatur, i w przypadkosu oleju o nizszej lepkosci moze dojsc do zerwania filmu olejowego w wysokiej temperaturze otoczenia+duzym obciazeniu silnika. No,ale niech kazdy robi tak jak uwaza.W serwisie Hondy we Wrocku rozmawiałem z ludzmi i tam powierdzili: Castrol R4 10w50. Niemiec też go lał jak jeździł moją Sevenką przede mną. Znam paru ludzi twierdzących, że 10w40 nie jest na nasze temperatury.
Zajckrzysiek napisał:
Dofo:
Cytat:
byle nie lac mineralnego
dlaczego nie??
Dlatego nie Razz
Wojtas napisał:
powoduje "stukanie" samoregulatorów rozrządu, oraz napinacza łancucha napędu alternatora, prowadząc do ich uszkodzenia.
Ja też słuchałem osób które w/g mnie mają duże pojęcie o olejach motocyklowych, MOŻE w tym servisie HONDY mają właśnie na CASTROLU największą marżę?W serwisie Hondy we Wrocku rozmawiałem z ludzmi i tam powierdzili: Castrol R4 10w50
Prosze, nie staraj się po 1 wypowiedzi sugerować że tak właśnie musi być.Ale wez to wytlumacz co niektorym..
...i ma chłodnice oleju, która zapewnia odpowiednią temp. środka smarującegoCiezko niektorym zrozumiec, ze silnik chlodzony powietrzem ma duza amplitude temperatur,
Widząc że wciąż się sugerujesz podanym w Inst. obsł. wykresem doboru lepkości oleju do temp. zewnętrznej, powiem Ci tak, że podana tam temp.< 40 st.C (zapewne uzyskaną w warunkach laboratoryjnych, na potrzeby testu) przy której należy zastosować olej o lepkości 50, jest temperaturą stałą mierzoną w cieniu, a nie nad powierzchnią asfaltu, czy występującą w korkach zatłoczonych miasti w przypadkosu oleju o nizszej lepkosci moze dojsc do zerwania filmu olejowego w wysokiej temperaturze otoczenia
Wydaje mi się, że nie każdy "pałuje" swoją SEVENKĘ (byłem w Chorwacji w2000r gdzie temp. były znacznie wyższe niż w PL- i zapewniam Cię nic sie z filmem olejowym w moim wtedy NightHawk'u złego nie stało+duzym obciazeniu silnika.
A takiej bzdury, to ja dawno nie slyszalemZajc, dlaczego włkadasz w moje wypowiedzi nieprawdę? przecież olej 10W40 TO WŁAŚNIE OLEJ MINERALNY
a może Ty sobie zmierz ciśnienie oleju najpierw?W Budapeszcie jak bylem, to temperatura w korkach siegnela 130 stopni i po zgaszeniu silnika rozrusznik nie byl w stanie zakrecic tlokami.
Czy na oleju 15W50 bedzie jakas poprawa, czy tylko po prostu olej bedzie lepiej znosil takie temperatury?
Czy Wy tez notujecie takie temperatury w swoich sprzetach? Bo moze mam np. zapchany przewod od chlodnicy oleju, abo cus
Masz racje Zbyhu, olej o tej specyfikacji moze być taki, taki i taki również,A takiej bzdury, to ja dawno nie slyszalem Smile.
Olej 10W40 moze byc zarowno syntetyczny, polsyntetyczny jak i mineralny
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości