Niedziałający obrotomierz

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
cyberwac
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2016, 22:01
Motocykl: SF F2
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Niedziałający obrotomierz

Postautor: cyberwac » 28 mar 2021, 01:07

Podobnie jak w nieaktywnym temacie [viewtopic.php?f=3&t=2194&p=37026#p37026] nie działa obrotomierz. Zasugerowano sprawdzenie napięcia. U mnie wynosi ono ok 12,4 a po dodaniu gazu spada do 9-10 volt. Pisano na forum, że napięcie powinno rosnąć. Wydaje mi się, że napięcie nie ma w ogóle znaczenia , gdyż licznik nie zczytuje obrotów silnika po napięciu w układzie. Z początku tak pomyślałem, zasugerowałem się czyimiś wnioskami i nawet kupiłem nowy regulator napięcia (sądziłem, że może ten regulator nie trzymać odpowiedniego napięcia). Jednak na nowym regulatorze jest to samo. Tu jest ważne moim zdaniem, co podaje generator impulsów, który jest po lewej stronie pod srebrnym deklem od skrzyni biegów.
Mam pytanie, jeśli się wepnę w kostkę, która idzie od tego 'puls generatora' ( tak nazywa się w instrukcji ten moduł) to jak zmierzyć, czy też moduł podaje prawidłowe wartości ? Nie chce wymieniać kolejnych rzeczy bez sensu. Co się powinno pojawić na mierniku, i na jaką opcję ustawić ten miernik ( omy, napięcie, natężenie), jeśli puls generator działa dobrze? Może powiecie co wam pokazuje miernik. Z lewej jest czarna guma i pod nią dwa kable, które idą do kostki pod zbiornikiem.

cyberwac
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2016, 22:01
Motocykl: SF F2
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Niedziałający obrotomierz

Postautor: cyberwac » 29 mar 2021, 01:06

Przejrzałem manuala i znalazłem coś na ten temat (zrzut), także efekt żółtej kaczuszki chyba zadziałał https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_gumowej_kaczuszki . Trzeba czasem coś napisać, żeby jakieś styki w głowie ze sobą się zwarły :)
P.S. znalazłbym w tym manualu już wcześniej info, ale kurza twarz, nie działa w nim wyszukiwanie kontekstowe po słowach. Macie link do manuala zeskanowanego tak, że Adobe Reder rozpoznaje tekst ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
carlos74
stary Seveniarz
Posty: 501
Rejestracja: 23 mar 2017, 11:42
Motocykl: 93`CB750 F2
Lokalizacja: GdziesZaOdra

Re: Niedziałający obrotomierz

Postautor: carlos74 » 29 mar 2021, 10:41

Podobnie jak w nieaktywnym temacie [viewtopic.php?f=3&t=2194&p=37026#p37026] nie działa obrotomierz. Zasugerowano sprawdzenie napięcia. U mnie wynosi ono ok 12,4 a po dodaniu gazu spada do 9-10 volt. Pisano na forum, że napięcie powinno rosnąć. Wydaje mi się, że napięcie nie ma w ogóle znaczenia , gdyż licznik nie zczytuje obrotów silnika po napięciu w układzie. Z początku tak pomyślałem, zasugerowałem się czyimiś wnioskami i nawet kupiłem nowy regulator napięcia (sądziłem, że może ten regulator nie trzymać odpowiedniego napięcia). Jednak na nowym regulatorze jest to samo. Tu jest ważne moim zdaniem, co podaje generator impulsów, który jest po lewej stronie pod srebrnym deklem od skrzyni biegów.
Mam pytanie, jeśli się wepnę w kostkę, która idzie od tego 'puls generatora' ( tak nazywa się w instrukcji ten moduł) to jak zmierzyć, czy też moduł podaje prawidłowe wartości ? Nie chce wymieniać kolejnych rzeczy bez sensu. Co się powinno pojawić na mierniku, i na jaką opcję ustawić ten miernik ( omy, napięcie, natężenie), jeśli puls generator działa dobrze? Może powiecie co wam pokazuje miernik. Z lewej jest czarna guma i pod nią dwa kable, które idą do kostki pod zbiornikiem.
Najpierw sprawdz wszystkie kontakty, w SF nie bedzie roslo tylko spadalo ma odwrotnie niz CBX dlatego przekladanie i podlanczanie (przerobki CBX Na SF zegarow a dokladnie obrotomierza) nie funktionuja.
Zdejmij oslone od zegarow i sprawdz wpierw czy tam czasem sie woda nie dostala, lecz by dojsc do obrotomierza musisz rozkrecac dalej i jak rozkrecisz to sprawdz kontakty bo po zdjeciu kubkow zobaczysz tylko czy ewentualnie masz tam mokro, wiecej nie zobaczysz bez dalszego rozkrecania.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2021, 10:54 przez carlos74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carlos74
stary Seveniarz
Posty: 501
Rejestracja: 23 mar 2017, 11:42
Motocykl: 93`CB750 F2
Lokalizacja: GdziesZaOdra

Re: Niedziałający obrotomierz

Postautor: carlos74 » 29 mar 2021, 10:53

"Obrotomierz jest sterowane cyfrowo, więc powinieneś być w stanie zmierzyć coś za pomocą prostego próbnika na wejściu Obrotomierza (złącze 9-pinowe, żółto-zielony i zielony kabel).
Jeśli zmienia się prędkość, mierzone napięcie / jasność również powinno się zmieniać.
Jeśli tak nie jest, można dokonać pomiaru na „CDI”, zmierzyć również żółto-zielony kabel tam z masą"

cytat z innego forum i przez google translate tlumaczone......

cyberwac
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2016, 22:01
Motocykl: SF F2
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Niedziałający obrotomierz

Postautor: cyberwac » 29 mar 2021, 20:09

Obrotomierz wygląda bardzo dobrze, styki sprawdziłem, ale nie mierzy mi rezystancji ,tak jak opisują na zdjęciu, które wkleiłem wyżej 297-363 oma. Naciąłem najpierw przy samym deklu delikatnie kabelki i tu też nie było rezystancji. Później odkręciłem ten generator. Czyli wygląda na to, że to Pulse Generator. W sklepie Hondy https://www.bike-parts-honda.pl/honda-m ... _09/1/1920# jest coś, ale czy to jest generator z całym kablem, nie widzę samego modułu. Zapytam w sklepie czy to jest kabel i puls generator w jednym.
Przesyłam zdjęcia poglądowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Mechanika”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości