cześć,
zaliczyłem już 3x (na ok. 2k km) coś, takiego, że na 5 biegu przy ustalonych obrotach 5k nagle zaczyna zwalniać, tak jakbym manetkę zakręcił, nie reaguje na rolgaz, miga kontrolka oleju (olej oczywiście jest)... obroty jałowe, po zgaszeniu ciężko odpalić - tak jakby musiała sobie "odpocząć"
od czego zacząć diagnostykę ?
spadek mocy/obrotów, brak reakcji na rolgaz...
-
- Junior
- Motocykl: Black Hannah SF carb :)
- bogd74
- stary Seveniarz
- Motocykl: Honda CB 750 NH RC38 i SF RC42
Re: spadek mocy/obrotów, brak reakcji na rolgaz...
Nie przyciera się??? Bardzo zły objaw ta kontrolka oleju. Na wolnych obrotach pracuje? Czy gaśnie całkowicie? Jak ciśnienie oleju wtedy na wolnych obrotach?
-
- Junior
Szybko go gaszę...
Tylko, ze potem (po ponownym odpaleniu) jest (wydaje sie) wszystko ok...
A czy przelanie olejem (mam za duży poziom) moze byc przyczyna?
doczytałem w serwisowce...Chodzi Ci o sprawdzenie w ogóle czy podczas awarii?
Tylko, ze potem (po ponownym odpaleniu) jest (wydaje sie) wszystko ok...
A czy przelanie olejem (mam za duży poziom) moze byc przyczyna?
- bogd74
- stary Seveniarz
Przy takich obrotach nie ma prawa kontrolka z oleju nawet mrugnąć...na wolnych jakby naprawde był piec bardzo bardzo goracy to jest szansa...ale też nie powinno...bardzo dużo rzeczy do posprawdzania masz
-
- Junior
takie 3 przypadki były:
1. przegrzanie raczej nie wchodzi w grę - raz mi się zdarzyło w ostrym deszczu... jakieś 16 stopni a przy predkości 120km/h to raczej chłodzenie dobre było, (bez migania kontrolek) potrzymałem na jałowym i pojechał dalej...
2. raz stracił moc, ale po redukcji na 4b, zaczął żyć i nie było już problemu (kontrolka ni migała)
3. tutaj mrygał.... olej jest w ilości "za dużo"....
zawsze na 5b i zawsze przy ok 5k obrotów (na szczęście na razie się nie wydarzyło przy wyprzedzaniu i/lub obratach 6-9k)
1. świeczki (spotkałem sie z twierdzeniem, ze może jakoś na 3 garnki wtedy idzie)
2. podciśnienie w baku (może zatkany wężyk - ale wtedy przy wyższych obrotach by się to przede wszystkim działo - większy wir w baku)
3. ciśnienie oleju - tu potrzebny mechanik - brak sprzętu
4.... ?
pomóżcie - bardzo proszę - z listą rzeczy "do sprawdzenia"....
1. przegrzanie raczej nie wchodzi w grę - raz mi się zdarzyło w ostrym deszczu... jakieś 16 stopni a przy predkości 120km/h to raczej chłodzenie dobre było, (bez migania kontrolek) potrzymałem na jałowym i pojechał dalej...
2. raz stracił moc, ale po redukcji na 4b, zaczął żyć i nie było już problemu (kontrolka ni migała)
3. tutaj mrygał.... olej jest w ilości "za dużo"....
zawsze na 5b i zawsze przy ok 5k obrotów (na szczęście na razie się nie wydarzyło przy wyprzedzaniu i/lub obratach 6-9k)
od czego zacząć?bardzo dużo rzeczy do posprawdzania masz
1. świeczki (spotkałem sie z twierdzeniem, ze może jakoś na 3 garnki wtedy idzie)
2. podciśnienie w baku (może zatkany wężyk - ale wtedy przy wyższych obrotach by się to przede wszystkim działo - większy wir w baku)
3. ciśnienie oleju - tu potrzebny mechanik - brak sprzętu
4.... ?
pomóżcie - bardzo proszę - z listą rzeczy "do sprawdzenia"....
- bogd74
- stary Seveniarz
Ogólnie bardzo dużo...wiesz jak to jest z pisaniem.
Może być brak dostepu paliwai całkiem zgasł i np.kontrolka mrugła jak sprzegło wcisłeś i bieg redukowałeś, po puszczeniu zaś koło napedzało zgaszony silnik i ciśnienie było...
Sprawdz układ paliwowy, czyli kranik i podcisnienie...uważaj w odstojniku na sitko- wchodzi w jednej pozycji a jest pieruńsko drogie
Może być brak dostepu paliwai całkiem zgasł i np.kontrolka mrugła jak sprzegło wcisłeś i bieg redukowałeś, po puszczeniu zaś koło napedzało zgaszony silnik i ciśnienie było...
Sprawdz układ paliwowy, czyli kranik i podcisnienie...uważaj w odstojniku na sitko- wchodzi w jednej pozycji a jest pieruńsko drogie
-
- Junior
Tutaj tylko zakończę, że to problem z podciśnieniem w baku, któraś rurka (i/lub korek) zapchana i się moto "dusi".
Dzięki bogd74 za naprowadzenie z tym układem paliwowym - faktycznie problem występował tylko po zatankowaniu do pełna... 40-60 km przejechanych "ciągiem" przy 110-120 i "zdechł"
Dzięki bogd74 za naprowadzenie z tym układem paliwowym - faktycznie problem występował tylko po zatankowaniu do pełna... 40-60 km przejechanych "ciągiem" przy 110-120 i "zdechł"
- bogd74
- stary Seveniarz
Niema sprawy polecam się na przyszłośćDzięki bogd74 za naprowadzenie z tym układem paliwowym - faktycznie problem występował tylko po zatankowaniu do pełna...
-
- Junior
- Motocykl: Honda Seven Fifty
Mam podobne objawy. Po przejechaniu pierwszych 20km moto gasnie (brak reakcji na rollgaz). Po przeczekaniu około 5 min moto pali i można ujechac kolejne 5 km do ponownego zgasniecia. Bak sprawdzałem - drożny. Ładowanie jest na poziomie około 13 - 14.5V. Brakuje mi pomysłów. Pls help
Nie wiem, może moduł ma coś z tym wspólnego?
Nie wiem, może moduł ma coś z tym wspólnego?
-
- Junior
A jak zgasnie i dasz mu ssanie to pali od razu?
-
- Junior
I tak i nie. Muszę poczekać parę minut dopiero na ssaniu odpala. A jeżeli od razu odpali to nie ma sił. Tak samo dzieje się na minimalnie zatankowanym baku i jak i pełnym.
Czy w twoim przypadku wystarczyło przedmuchać Bak?
Czy w twoim przypadku wystarczyło przedmuchać Bak?
- bogd74
- stary Seveniarz
Zobacz czy paliwo dopływa, wygląda jakby podciśnienie się robiło...sprawdź kranik a szczególnie sitko czy nie ma tam brudu...no i przewód podciśnienia czy napewno dobrze założony, choć objawy ewidentnie pokazują na niedrożny przewód odpowietrzenia zbiornika...spróbuj jak masz mało paliwa pojeździć z otwartym (niedomkniętym) zbiornikiem
-
- Junior
W moim przypadku pomógł pełen serwis kraniku
No i oczywiście przedmichanie profilaktyczne wszystkich rurek, problem był ewidentny w przepływie paliwa
Spróbuj zrobić jak Bogdan pisał
No i oczywiście przedmichanie profilaktyczne wszystkich rurek, problem był ewidentny w przepływie paliwa
Spróbuj zrobić jak Bogdan pisał
-
- Junior
Chyba mam trop... Kiedyś wymieniałem korek w baku. Nowy korek nie ma dziury dzięki której, podejrzewam że wyrównuje się ciśnienie w zbiorniku. Pamiętam, że widziałem tą różnicę jak monotowałem, ale olałęm temat. Teraz ten błąd ugryzł mnie w dupe.
Bogdan, dzięki że zwróciłeś mi uwagę na korek. Podejrzewam, że to będzie to.
Załączam zdjęcia.
Bogdan, dzięki że zwróciłeś mi uwagę na korek. Podejrzewam, że to będzie to.
Załączam zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bogd74
- stary Seveniarz