Cześć forumowicze, przepraszam z góry jeśli moje pytanie wyda się trochę głupie Młody jestem i niedoświadczony, z mechaniką jeszcze niezbyt obeznany
Czy jazda kilka godzin bez dłuższych przerw w takich temperaturach jak obecnie (czyli +30 i do tego słońce jak w Egipcie) może spowodować przegrzanie maszyny? Styl jazdy niezbyt agresywny, do 120 km/h, z bagażem, sporo autostrad i ekspresówek. Jeśli tak, to jak jak poznać objawy? Jak leczyć?
Zatem jak ta sprawa wygląda, piszczcie, proszę piszcie
P.S. Pozdrowienia z mojej wyprawy Sevenką do Norwegii
Kiedy silnik jest przegrzany?
- sylvester92
- Junior
- Motocykl: Honda CB750 Seven Fifty 1998r.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: Kiedy silnik jest przegrzany?
Spoko. Najgorzej jest w taka pogode stanac w korku. Jesli jedziesz to nie ma problema.
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
- Mariusz
- Dziadek Druid
- Motocykl: CBF 1000
Jechaliśmy z Kostrzyna (Woodstock) do Poznania w upale - prędkość na maksa 170-180. Bez problemów.
- sylvester92
- Junior
- Motocykl: Honda CB750 Seven Fifty 1998r.
Dzięki koledzy za odpowiedzi!
Piję Wasze zdrowie na Bałtyku
Piję Wasze zdrowie na Bałtyku
- szamanek5
- stary Seveniarz
- Motocykl: RC42 96`
Mutorem stać w korku ?:D Kloszu Ty trzeźwy to pisałeś ?:PSpoko. Najgorzej jest w taka pogode stanac w korku. Jesli jedziesz to nie ma problema.
Urodziłem się po to by jeździć na moto !
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Szamanek, moze u Was sa tylko szerokie arterie w miescie. W Lodzi jest cala masa takich waskich, jednokierunkowych uliczek, na ktorych czasem wszystko stoi i nawet ludziki na ędurakach sie przecisnac nie moga.
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
- szamanek5
- stary Seveniarz
- Motocykl: RC42 96`
- ANDREW
- Motocykl: CB750 SEVEN FIFTY
Hellosik koledzy, młody stażem jestem, na moto śmigam od niedawna, więc i w koreczku ostatnio stałem przez chwilkę jak "panienka" . A że niedziela dość ciepła była, na zamontowanym zegarze temperaturka dobiegła mi prawie do 120 stopni. Silnik zgasiłem na ok 5 minut, po tym czasie bez problemu piec odpalił i dzida w dalszą drogę w poszukiwaniu studzącej bryzy. Japońskie kalkulatorki na pewno dokonały precyzyjnych obliczeń, abyśmy bezstresowo mogli nawet w upalne dni delektować się jazdą. I chwała im za to
Jestem chory na SF... i nie wstydzę się tego
- Tomek_B
- stary Seveniarz
- Motocykl: Seveny już nie ma, jest boGSer
Wiadomość z ostatniej chwili.Wczoraj podczas bardzo powolnej jazdy i sporej porcji stania na zakopiance termometr oleju wyszedł poza skalę, wskazywał około 150 stopni.Sevenka w żaden sposób nie protestowała.Ogólnie podczas 600 km jazdy temperatura oscylowała pomiędzy 110 a 120 stopni.
- watson
- stary Seveniarz
- Motocykl: SF, DL1000
No też nigdy nie zauważyłem, aby Sevence mogło być za gorąco.
Problemem jest niedogrzanie, nie wiem co by trzeba było zrobić aby ten silnik przegrzać.
Problemem jest niedogrzanie, nie wiem co by trzeba było zrobić aby ten silnik przegrzać.
- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
Najbardziej grzeje sie jak nie jedzie/wolno jedzie -na przyklad przejazd na rozpoczecie sezonu mimo wzglednie niskiej temp otoczenia dochodzi nawet do 130 stopni - latem podczas upalow nie dochodzi do tylu.
Pzdr
Pzdr
- ANDREW
- Motocykl: CB750 SEVEN FIFTY
Dokładnie po roku dorzucę do kotła nieco żaru. Tym razem powolne tempo ulicznego ruchu dopadło mnie w Monachium podczas wyjazdu do Włoch. Z kuframi po bokach nijak nie szło wyrwać się ze zmechanizowanego tłumu, a tym razem temperatura dobiła do 150 stopni. Moto gasiłem i odpalałem bez problemu. Natomiast autostradowa jazda w upale z prędkościami 120-160km/h dawała na piecu nieco ponad 120 stopni. Po raz kolejny Lala pokazała, co znaczy japoński majstersztyk
Jestem chory na SF... i nie wstydzę się tego