Sevenka 95 - weryfikacja czy odblokowana

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
kotlin

Sevenka 95 - weryfikacja czy odblokowana

Postautor: kotlin » 21 sie 2024, 20:04

Cześć, mam pytanie - wg informacji znalezionych tutaj moja sevenka wyszła z fabryki jako wersja 25Wk - potwierdza to VIN (RC426100186) i informacja z tego tematu: https://www.seven-fifty.info/viewtopic. ... 572#p67570, jak również wytłoczone info na króćcach wychodzących z gaźnika (VE66L[P]IIt). Natomiast w dowodzie rejestracyjnym widnieje 54kW, a w tłumaczeniu niemieckiego dowodu rejestracyjnego które dostałem od poprzedniego właściciela jest:
1. Rodzaj pojazdu i nadwozia: [motocykl lekki, bez ograniczenia mocy -/-]
...
7. Moc kW przy min: K54/8500.
Jak to najłatwiej zweryfikować? Odkręcić gaźniki i sprawdzić czy nie ma kryz? Szukać oznaczeń na dyszach?

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Re: Sevenka 95 - weryfikacja czy odblokowana

Postautor: KLOSZ » 22 sie 2024, 13:18

Najprościej sprawdzić doloty do gaźników. Jak nie są przydławione, to można zakładać, że wersja odblokowana.
Innym sposobem jest sprawdzenie jak się zbiera. Wyraźnie czuć różnicę między 25, a 54 kW. Grzebanie w gaźnikach zostawiłbym do jakiegoś serwisu połącznego z ich czyszczeniem, wtedy mozna i dysze poczytać.
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
bogd74
stary Seveniarz
Motocykl: Honda CB 750 NH RC38 i SF RC42

Postautor: bogd74 » 22 sie 2024, 15:16

Kryzy możesz mieć usunięte, naprawdę potężnie czuć różnicę, szczególnie pod górki, no i prędkość ;)

kotlin

Postautor: kotlin » 22 sie 2024, 21:45

To mam temat do ogarnięcia w przerwie zimowej :) Co do prędkości wydaje mi się że ładnie się zbiera, ale to moje subiektywne odczucia

Awatar użytkownika
carlos74
stary Seveniarz
Motocykl: 93`CB750 F2

Postautor: carlos74 » 20 paź 2024, 08:49

To mam temat do ogarnięcia w przerwie zimowej :) Co do prędkości wydaje mi się że ładnie się zbiera, ale to moje subiektywne odczucia
Siema,

tak jak klosz napisal wyzej, najproszte sprawdzenie to doloty gaznikow.
Ze wzgledu na uprawnienia jak i ubezpieczenie byly w DE dlawione. Jazda na 25kw a 54kw to kosmos, tak jak Bogdan napisal, czuc od razu. Autostrada lub ekspresowka i jak sie do prawie 200 rozkula napewno nie jest zdlawiona :-).
Kombinacji jest duzo, zwlaszcza przy oddlawianiu, tzn trzeba zmienic dysze, usunac kryzy w dolotach wyciagnac i nie zapominac o filtrze powietrza, duzy/maly otwor(https://www.seven-fifty.info/viewtopic. ... rza#p63797).

Pozdro
carlos

Wróć do „Mechanika”