Witam seveniarzy! W zimie konkretnie zabrałem się za okazanie uczuć mojej sevence - nowe lub całkowicie odświeżone dużo rzeczy. Chciałbym też, choć wiem, że będzie to trudne odświeżyć zaciski.
Początkowo miałem je tylko oczyścić, zmatowić i potraktować lakierem termo. Jednak gdy się za to zabrałem myślałem, że mnie cholera weźmie i odłożyłem to i odświeżenie kubków zegarów na zimę. Jednak w międzyczasie wpadłem na niecny plan kupienia drugiego zestawu zacisków, do tego zestawów naprawczych (mam nadzieję, że nowych tloczków nie będzie trzeba) i pomalować bym chciał to proszkowo.
Czy ktoś z was już to robił? Wiem, że zabezpieczamy otwory technogiczne, wkręcić trzeba śruby na zmarnowanie etc. Ale czy z własnego doświadczenia jesteście w stanie dodać coś, poradzić?
Za wszystko co się nada z góry dziękuję. Pozdrawiam
Renowacja zacisków hamulcowych.
-
- Junior
- Motocykl: Cb Seven-Fifty
-
- Junior
- Motocykl: Cb Seven-Fifty
Re: Renowacja zacisków hamulcowych.
Przez rok niemalże żadnej odpowiedzi. Gdyby jednak ktoś myślał o podobnej robocie...
1. Komplet zestawów naprawczych tourmax to ok 350zł.
2. Malowanie proszkowe ok 90zl przy dostarczeniu rozebranych zacisków.
3. Zabezpieczenie otworów to pikuś. Problem to powierzchnie przylegania/uszczelnienia. Tam może dostać się farba i należy je oczyścić.
Teraz pozostaje całość złożyć, zalać układ itp itd.
P.s. mogą pojawic się kratery. Oznaczają one utlenianie aluminium. Ja to zignorowalem. Koła można było w kwas wrzucić i wiele razy wygazowywac. Z zaciskami no już nieco trudniej.
1. Komplet zestawów naprawczych tourmax to ok 350zł.
2. Malowanie proszkowe ok 90zl przy dostarczeniu rozebranych zacisków.
3. Zabezpieczenie otworów to pikuś. Problem to powierzchnie przylegania/uszczelnienia. Tam może dostać się farba i należy je oczyścić.
Teraz pozostaje całość złożyć, zalać układ itp itd.
P.s. mogą pojawic się kratery. Oznaczają one utlenianie aluminium. Ja to zignorowalem. Koła można było w kwas wrzucić i wiele razy wygazowywac. Z zaciskami no już nieco trudniej.
- Hyde
- stary Seveniarz
- Motocykl: Honda Seven Fifty (2001)
- carlos74
- stary Seveniarz
- Motocykl: 93`CB750 F2
Re: Renowacja zacisków hamulcowych.
Ja je rozebralem i wyczyscilem oraz na nowo uszczelnilem. Te stare gumy byly juz wykonczone teraz chodzi jak ta lala
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.