świece iridium IX

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
iceq
stary Seveniarz
Motocykl: CB1300 VFR1200F k1200gt JUNAK
Kontakt:

świece iridium IX

Postautor: iceq » 15 lip 2008, 20:57

Kiedyś toczyła się już rozmowa na ten temat ale jakoś nie chce mi się wątku szukać. Dzisiaj kupiłem i założyłem od razu świece irydowe DPR9EIX-9 to wersja do x4. Poprzednie swoje przelatały. Różnica jest dość znaczna. Łatwy odpał na silniku bez ssania co jest miłym zaskoczeniem. Poprzednie świece też nie miały problemu z odpałem bez ssania ale chwilę nierówno pracowały. Te od początku równo silnik traktują. Po kilku sekundach silnik ma ochotę się wkręcać na obroty bez przydławienia się jak to było przy poprzednich, a propos poprzednie a raczej ich zużycie też trza wziąć pod uwagę . Za kilka dni napiszę czy jest różnica w konsumpcji paliwka. Cena moich to 156 PLN za komplet .
iceq
Dzień następny.

Polatałem sobie dzisiaj na nowych świecach irydowych. Wyraźnie lepsze zachowanie. Przy poprzednich świecach miałem świadomość że motocykl się lekko przy gwałtownym odkręceniu manetki gazu przydusza i dopiero daje czadu po tym przyduszeniu. Dzisiaj już nie było takiej sytuacji. Motocykl wyrywa się od razu do przodu. O ewentualnych zmianach w konsumpcji paliwa ewentualnie za kilka dni. Jak wyśmiagam kilka zbiorników paliwka.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 22:45 przez iceq, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko mięczaki jedzą miód, twardziele żują pszczoły ....
http://www.bikepics.com/members/iceq/

Awatar użytkownika
chomiczon
Chińska zabaweczka
Motocykl: Yellow Bee 650

Re: świece iridium IX

Postautor: chomiczon » 16 lip 2008, 22:18

Sam zastanawiam sie nad zmiana na irydowe, tylko ze moja uwaga skupia sie na DENSO X27EPR-U9.
Mial ktos z Was doswiadczenia z firma inna niz NGK, w tym przypadku DENSO?

Zastanawia mnie tez cena, denso irydowe mozna kupic do 15pln za sztuke.

Wróć do „Mechanika”