czy dobrze zrobilem wymiane oleju??
-
- Senior
czy dobrze zrobilem wymiane oleju??
No wię motocykl stałie odpalany 24h i go nie odpalałm, bo nie chciałm żebyolej sie rozszedl po klawiaturze chlodnicy itp itd. postawiłrmna nozke centralna odkrecilem korek spurtowy oleju, pozniej filtr i tak obcieklo 2 godziny, zakrecilem korek spustu zakrecilem filtr wlalem rowne 3 litry oleju:) odpalilem i tyle:), a jak sie sprawdza poziom oleju?? silnik musi byc zimny?? na centralnej wykrecam bagnet przecieram szmatka i nie wkrecam bagnetu tylko wkladam az sie oprze na gwincie?? prosze o wytlumaczenie szukalem tematu ale nie znalazlem aha i jaki ma byc max poziom oleju na tym bagnecie:)?? normalnie z 4t mam pierwszy raz do czynienia a tak jak opisalem mowil mi tato ale wole byc pewny bo on jest z tego pokolenia co lało LUX do miszanki do benzyniaka i do diesla i do junaka (przepraszam za bledy i brak ćśżź ale wlasnie mi sie cos zepsole:( )
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: cb 1300
- Kontakt:
-
- Senior
przepraszam, ale pisalem, że mi coś klawiatura nazłośc zrobiła:)Stary, czy piszc ten lpost byklez tak naprany jak ja tera?"??
co do tego rozgrzanego silnika to nie jest to do konca prawda, tak sie robi w servisie gdzie na wymiane oleju maja 10 minut, a mi to sciekało 2 godziny:)
jeszcze raz sory za tego nieczytelnego posta, ale probowalem edytowac, ale na tym forum nie wiem jak się to robi:)
- dofo
- powsinoga
- Motocykl: SevenFifty '92
- Kontakt:
Ma pochodzic chwile, potem odczekac jakas minute. Wykrecic bagnet, wytrzec go, wlozyc, ale nie wkrecac, wyciagnac i zobaczyc czy mokry jest w miejscu, ktore jest splaszczone.jak sie sprawdza poziom oleju
j.w.jaki ma byc max poziom oleju na tym bagnecie
Polecam przeczytanie instrukcji, ktora znajduje sie pod kanapa SF. Pisza tam o odpaleniu motonga na kilka minut. Odczekaniu chwili co by olej nas nie poparzyl. Spuszczenie oleju gdy jest CIEPLY.co do tego rozgrzanego silnika to nie jest to do konca prawda, tak sie robi w servisie gdzie na wymiane oleju maja 10 minut
Wiem, ze to troche mylace, ale do edycji sluzy przycisk "Edit", ktory to sie znajduje w prawym gornym rogu danej wypowiedzi autora.probowalem edytowac, ale na tym forum nie wiem jak się to robi
- dofo
- powsinoga
- Motocykl: SevenFifty '92
- Kontakt:
-
- Beniamin
Ile wchodzi do Sevenki oleju? Zawsze myślałem że 3.5l a teraz wlałem 3l i pokazuje mi na bagnecie że jest prawidłowy poziom... W serwisówce jest, żę (cytuję) oil capacity at draining: 2.8l, at disassembly: 3.8, at oil filter change: 3.0l. Zmieniałem filter więc 3l miałem wlać tak? "Disassembly" to przy całkowitym rozebraniu silnika? Pozdr
-
- oko węża